(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2018)
Целта на настоящата публикация е прилагането на системен подход за анализ към Кюрдския въпрос в Сирия (към май 2018 г.). След Арабската пролет Близкия Изток навлиза в период на дестабилизация. Отрицателните ефекти получават своята най-сериозна проява в Сирия, където страна е разкъсвана от „гражданска“ война, геополитически сблъсъци и провал на държавността. В тази ситуация сирийските кюрди съумяват да установят своя квазидържавна структура – Демократична федерация на Северна Сирия. Този политически субект е разгледан като подсистема, с присъщи центробежни и центростремителни сили. Очертани са и два „приемливи“ сценария за еволюцията на кюрдския въпрос. Изводът е, че кюрдите се нуждаят от сериозна външна подкрепа, вътрешна консолидация и компромис, за да получат възможност да реализират свой проект за самоуправление в новите системни реалности.