(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2014)
Настоящата студия има като водеща цел да направи характеристика на политиките, насочени към интеграция на ромското етническо малцинство в социално-икономическия живот на България. Фокусът на разработката е обусловен от обстоятелството, че интеграцията на ромското население в Европейския съюз, от който нашата страна вече е неразделна част, е важен елемент от социално-икономическата програма на Европа с оглед на високата степен на социално изключване, на което са подложени ромите в Общността. Анализът е съсредоточен върху сферите на заетостта, образованието, здравеопазването и жилищните условия.Отделено е специално внимание както на стратегическата и институционалната рамка на инициативите за преодоляване на социалната изолацията на ромите в българското общество – на национално, регионално и местно равнище, така и на постигнатите до момента резултати в това направление.Подложени са на критична оценка и са формулирани препоръки за усъвършенстване на различни аспекти на държавната политика, включително на нейната структура, изпълнение и въздействие върху социалното включване на ромското население в страната.