(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2014)
По време на преговорите за присъединяване към Европейския съюз България, както други страни-членки на ЕС, поиска запазване на съществуващите национални разпоредби, които ограничават придобиването на земеделска земя или гори от чужденци, за преходен период от седем години. Целта бе запазване на социално-икономическите условия за земеделски дейности непосредствено след въвеждането на единния пазар и прехода към Общата селскостопанска политика. Преходните мерки са предназначени да смекчат въздействието на отворения пазар върху земеделското недвижимо имущество в България, като резултат на относително ниското равнище на покупни цени на земята и доходи на земеделските производители в сравнение с останалата част на ЕС. В студията се анализират резултатите от договорените ограничения четири години след членството на страната в ЕС, идентифицират се факторите оказали влияние върху постигнатите резултати. Направена е оценка на ползите и негативите за отделните участници на пазара на земя. На основата на примери от други страни членки (Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Латвия, Литва, Естония), дава възможност да се направи сравнителен анализ на резултатите. Развитието на земеделския сектор България през последните четири години показва, че разликите между България и останалите страни постепенно намаляват с течение на времето. Изследването показва, че България следва да се възползва от останалата част от преходния период за насърчаване на развитието на земеделския сектор и подготовка за 2014 година, когато ще отпаднат временните ограничения.