(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2014)
Студията е посветена на важен, но неизследван проблем на съвместната научна работа – съавторството върху научни резултати и неговото упражняване. Основната цел е да се предложат работещи правила за възникването и реализирането на съавторството, които съобразяват неговата същност, осигуряват справедливост в отношенията и защитават интересите на съавторите. В постигането на тази цел изследването е насочено към разкриване същността на съавторството в науката, определяне на изискванията за неговото пораждане и условията за упражняването му. Разглеждат се режимите на възникване на съавторството и видовете съавторство, съдържанието на комерсиалните и некомерсиалните действия със съавторски произведения и съответстващите им права, договорите за използване на съавторски произведения, правилата за разпределяне на съавторските възнаграждения, предизвиканото съавторство, натрапеното съавторство и др. Предлагат се решения на реални проблеми, породени от колективната работа и колективните резултати в науката.