(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2014)
Студията е посветена на двойствената роля на медиите едновременно като инструмент на властта и лост за контрол над властта. Тя разглежда този проблем, като разделя въпроса на власт на медиите и власт над медиите. Обект на изследване са медиите в годините на прехода в България. Предмет на изследване са ролята и възможностите на “четвъртата власт” в осъществяване на политически медийни проекти и политическата и икономическата власт, упражнявана върху тях. Целта на изследването е да покаже и докаже, че медиите имат значима роля в обществото: да покаже властта на медиите; да покаже как политическите и бизнес организациите подчиняват медиите, за да реализират властови функции.Тези два разреза се правят в теоретичен план и конкретно за българските медии в годините на прехода. Извеждат се зависимостите, негативите, напредъка към европейските медийни стандарти и възможното бъдеще на българското медийно пространство, с основна цел да се влее допълнителна светлина върху спецификата на медиите и като следствие от необходимостта да се вникне в конкретиката по въпроса за разглеждането им като инструмент за власт и властване.