(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2014)
Обектна настоящето изследване са медиите – радио, телевизия и нови медии; печатните медии ще бъдат представени само с цел сравнителен анализ.Предмет е тяхното позициониране като елемент на концепцията за културните и творческите индустрии. Зацелта те са обхванати на макрониво и измерени като икономически дейности, наблюдавани от структурната бизнес статистика – като създатели на икономически принос. Изследователската задача се базира на настоящата оскъдност на макроикономически данни за медиите като специфичен икономически субект – факт, ограничаващ възможността за цялостна картина на този пазар. В настоящия анализ това е постигнато чрез теоретико-методологична рамка, която се основава на концепцията за КТИ, и в която обектът (теоретичен) е дефиниран (статистически) въз основа на културното съдържание на дейността. Това позволява медиите да бъдат обхванати на макроравнище и да се направи опит за системна оценка (от гледна точка на националната стопанска система) на националния медиен пазар и на съответните подпазари и дейности – като създатели на икономически принос.