(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2014)
Студията представя механизъм за контрол на екипи, основан на съвременни постижения на управленските и математическите науки. Механизмът е изяснен чрез концепция, методология и инструментариум за контрол на екипи. Концепцията за контрол на екипи обхваща три модела: модел на екипа, модел за контролния процес на екипи и модел на системата за контрол на екипи. Контролните модели се основават на комплексен инструментариум, включващ класически управленски (метод на фокусните групи и метод на открито анкетиране) и съвременни математически инструменти от теориите на размитата логика и на размитите подмножества (доверителни интервали, размити подмножества, размити четириъгълни числа, размити матрици на влияние, експертони и размити логически операции).Спецификата на механизма за контрол на екипи намира израз преди всичко в начина, по който се разбира и оценява представянето на екипите. В изследването представянето на екипите се оценява чрез инструментариума на размитата логика. Спецификата на механизма се свързва и с комбинацията от размити техники и инструменти за количествено представяне на оценки/прогнози, оценяване, изследване на съвместни и скрити влияния.Студията се състои от три части. В първата част са разработени теоретичните основи на контрола на екипи. Предложени са методология и инструментариум за контрол на екипи. Във втората част са разработени концептуалните основи на контрола на екипи. Представени са три модела, чрез които се описва концепцията за контрол на екипи. В третата част са систематизирани основните резултати от апробацията на концепцията за контрол на екипи.