(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2016)
Тази студия прави опит да акцентира както върху теоретичните, така и върху практико-приложните въпроси на феномена „социален капитал” като една от формите на капитала. ”Капитал” е може би централно, действащо като обяснителен принцип, но затова и ценностно най-натоварено понятие в икономиката и икономическата социология. От неговата интерпретация тръгва разработването на конфликтиращи политически идеологии. Целта е да изследваме социалния капитал именно като форма на капитала, т.е. като социално-икономически феномен, чиято функция е да носи полза (печалба) на притежателя (носителя) си. Експоненциалното нарастване на литературата, посветена на интерпретацията на този феномен, прави все по-трудно да се откроят нови аспекти в това изследователско поле. Въпреки това ние ще предложим едно неконвенционално тълкувание на неговата differentia specifica, оттласквайки се от установената вече „митологема”, като същевременно се опитаме да я вплетем, „снемем” в нашето разбиране за социалния капитал като лично благо, продукт на социалността. Доколкото се счита, че главната функция на митовете в съвременното социално пространство е да задаватсмисъла на социалните дейности и съответно на определени политически решения, дотолкова ще се опитаме да отграничим „митологемното” в утвърдените подходи на „властелините мислители” (А. Глюксман) към социалния капитал и да покажем предзададения смисъл чрез него.Ще представим една теоретична рефлексия и практико-приложна анамнеза на функцията на феномена в условията на съвременното национално пространство. За целта първо ще дискутираме въпроса за връзката „знание власт” (М. Фуко), а после и подчиняването на социалното знание на властовите структури и създаването на митове в социалните науки. Ще представим в рамките на възможното действащата вече митологема, както и нейните ограничения, за да експлицираме нашето разбиране за социалния капитал като личностно достояние, даващо възможност на притежателите си да получават своите ползи. Като резултат на теоретичните дирения ще бъде представена верификацията на нашето разбиране за социалния капитал в реалното и виртуалното национално поле.