(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2016)
В настоящата студия се представя колизията „семейство-работа” и по-специално ролевите конфликти на съвременната българка, възникващи между семейството и работата, и как те се отразяват върху нейната личностна и професионална реализация, върху нейните социални роли, върху избора й на модел на женска личностна реализация.Представеният анализ се основава на данни от авторово емпирично социологическо изследване, проведено в рамките на дисертационен труд на тема „Ролеви конфликти на съвременната българска жена: между семейството и кариерата”. Изследването е реализирано в периода юли-август 2013 г. Анализът е съсредоточен в следните проблемно-тематични направления:Ÿ Съвременната жена между семейството и работата и влиянията между двете сфери;Моделът на съвременна женска личностна и професионална реализация, представен чрез ценностната ориентация, възгледите и нагласите на жените по отношение на семейството и работата;Балансът между семеен и професионален живот или доколко съвременните българки успяват да постигнат баланс между ролите си в двете сфери. Основни причини за (не)постигане на хармонично съчетаване на семейни и професионални роли;Поколенската принадлежност като фактор за семейна и професионална реализация– специфика при младото и зрялото поколение жени. Позициониране на семейството и работата в жизнения път на жените.