(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2016)
Професията и нейното упражняване заемат около 50% от живота на човека в съвременните развити общества. В Република България този процент е още по-голям вследствие на сравнително по-ниската продължителност на живот при мъжете и жените. Смятаме, че поради това е грешка да се загубят толкова години, средства, интелектуална, психическа и физическа енергия за професия, която не носи удовлетворение на личността. Правилният избор на професия позволява да се реализира собственият потенциал, да се избегнат разочарованията, да се осигури собственият и на семейството живот във финансово отношение. Всяка професия, даже и най-интересната и любимата, изисква усилия, напрежение, воля.