(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2016)
Информацията е един от ключовите активи на търговските банки. Загубата на банкова информация би нанесла сериозни финансови и репутационни щети за банката. През последните години, при престъпните действия, свързани с банкови обири, все по-често навлизат нови рискове от групата криминогенни рискове. Основно място сред тях заемат киберпрестъпленията, свързани с източване на банкова информация. Настоящата студия е насочена към разкриване на теоретични и емпирични аспекти на превенцията и контрола върху риска от изтичане на информация. Разработена е методична схема за превенция на споменатият риск. Идентифицирани са каналите за изтичане на информация и техният характер. Студията е онагледена с емпирично проучване върху извадка от търговски банки, работещи в България, като е изследвано проявлението на риска от изтичане на информация. Показани са защитните механизми и най-често проявяващите се рискови ситуации, които застрашават банковата информационна сигурност. Очертана е тенденцията по отношение на рисковете при основните вътрешни и външни източници на заплаха.