(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2016)
Целта на настоящото изследване е да се акцентира върху изобилието на методи за изследване на финансовия риск по отношение на финансовите компании на фона на недостатъчно богатия инструментариум за изследване на финансовия риск в транснационални корпорации от производствения сектор.В първата част на студията авторът разглежда от теоретична гледна точка формите на финансов риск – валутен (транзакционен, оперативен и транслационен), лихвен и кредитен. Също така в тази глава е поместена част, засягаща управлението на финансовия риск в дейността на транснационалната корпорация.Втората част на студията по същество представлява емпирично изследване за изложеността на компанията Актавис на транзакционен валутен риск. Авторът използва дисперсионен анализ на основата на данни за нетни приходи от продажби и пределен приход от продажби в различни валути (27 на брой) за 99 месечни периода (от март 2006 г. до януари 2014 г.). Въз основа на дисперсионния анализ валутите, към които компанията има експозиция, са класифицирани в четири квадранта според два критерия: вероятност за възникване на риск (според стандартното отлонение) и влияние на риска (според размера на експозицията в дадената валута). Предложени са варианти за управление на раска според това в кой квадрант попада съответната валута. Авторът е формулирал и насоки за продължаване на емпиричното изследване.