(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2005)
Финансовото подпомагане на местните юрисдикции в тежко икономическо състояние и невъзможност да обслужват финансовите си задължения поставя за решаване множество проблеми. Те се отнасят до това да се установят наличие на финансови затруднения на местно равнище и необходимост от централизирана помощ, а също така да се създадат съответните нормативни и икономически условия за преодоляване и предотвратяване на затрудненията. Целта на настоящата студия е да разгледа оказването на финансова помощ на общините от позицията както на правителството, така и на местните власти. Особено внимание е отделено на възможностите за прилагане на обективни критерии за разграничаване на основателните от неоснователните искания на местните власти за финансово подпомагане и изграждане на подходяща система на местните финанси. Предложени са различни практически решения за преодоляване на информационната асиметрия чрез използване на ефективни методи за мониторинг. Последната част на студията съдържа препоръки за създаване на функционираща система за подпомагане на местни териториални общности с финансови затруднения. Направеният анализ изхожда от необходи моста да се спазва финансова дисциплина на местно ниво и да се избягва ненужното изразходване на публичните средства.