(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2005)
В студията „Рационализиране на жп мрежа на Р България“ е засегнат актуален и значим проблем, а именно преструктурирането на българските железници.Преструктурирането е обективна необходимост, която произтича от изискванията на пазарното стопанство, и трябва да смени досегашния модел на развитие на железопътния транспорт. То обаче е забавено под влиянието на редица проблеми, които водят до значително по-големи усилия и по-висока цена за неговото осъществяване. С оглед на всичко това е необходимо по-задълбочено изследване на въпросите, засягащи най-общите тенденции, свързани с икономическия растеж на българските железници. Поради тази причина основната цел на студията е разкриването на един важен елемент от преструктурирането, какъвто е рационализирането на железопътната мрежа на страната.В структурно отношение студията е обособена в увод, три раздела и заключение, които обаче са свързани помежду си поради специфичността на разглеждания проблем. Последователно са разгледани същността и насоките за рационализиране на железопътната мрежа, технико-икономическите характеристики на главните и второстепенните жп линии и конкретни аспекти на експлоатацията на второстепенните участъци на жп мрежа.Като приложения са представени списъци с конкретни параметри на второстепенните линии, а също така са посочени и тези от тях, които са спрени от експлоатация.С цел изясняване на необходимия процес за последващи процедури на рационализация авторът се опитва да представи и методология, която железниците и правителството трябва да следват, за да се предпазят от прибързани решения, отнасящи се до съдбата на малоактивните жп линии.Въпросът за рационализирането на жп мрежа е не само актуален, но и исторически, защото ликвидирането на железопътни участъци ще доведе след себе си значими и необратими последици както за обществото, така и за страната като цяло.