(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2015)
В студията авторът обосновава необходимостта от създаването на обобщена теория за полезността и стойността като категории на ценностното икономическо поведение на индивида. Наред с известните в литературата постановки за полезността и пределната полезност се въвеждат и обосновават понятията за стойност и пределна стойност. Една теория за пределната стойност не може да има за икономическата наука по-малко значение от това, което се придава на теорията за пределната полезност. Стига се до извода, че функциите (кривите) на общата полезност и на общата стойност на променящото се количество от дадено благо не започват от координатното начало, а от други точки върху координатните оси, което се оказва решаващо за икономическото равновесие на индивида. Предлага се създаването на релативистична теория на полезността и стойността, което позволява както полезността и стойността, така и пределната полезност и пределната стойност да бъдат обединени в обща непротиворечива микроикономическа теория, която е напълно съвместима със съвременния икономикс. Това се постига чрез въвеждането на относителни полезностни и относителни стойностни единици, които са специфични за всеки отделен индивид, но в рамките на неговото субективно икономическо поведение са съпоставими помежду си. Върху тази основа са изведени точки на неговото ценностно икономическо равновесие, които стават изходни за един фундаментален микроикономически анализ. Релативистичната теория позволява да бъдат построени кривите на търсенето на продукта и предлагането на труд. С помощта на релативистичната теория на полезността и стойността в студията се извеждат понятията за принаден продукт, принадена полезност (това понятие се въвежда за първи път тук) и принадена стойност в микроикономиката. Основната цел на автора е да докаже, че в икономическия живот съществуват принаден продукт, принадена полезност и принадена стойност и че те също са съвместими със съвременната икономическа теория (икономикса) и затова трябва да бъдат включени в нея. Марксовата теория за принадения продукт и принадената стойност е само частен случай на обосноваваната тук теза. С помощта на тази теза по-нататък става възможно да се обосноват и такива понятия като пределен принаден продукт, пределна принадена полезност и пределна принадена стойност.