(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2005)
Масовият градски пътнически транспорт в България е сравнително добре развит. С промените в икономическите условия се наблюдават някои негативни тенденции: намаление на броя на пътуващите, ограничаване на броя на маршрутите и намаление на броя на транспортните средства по маршрути.Повечето от превозвачите в градския транспорт са частни или общински дружества. Анализът показва влошаване на експлоатационните и икономическите показатели от дейността на предприятията в масовия градски пътнически транспорт. Особено място в анализа се отделя на факторите, които влияят върху състоянието и развитието на масовия градски пътнически транспорт в БългарияНаправена е детайлна прогноза за развитието на масовия градски пътнически транспорт на базата на екологичните изисквания на ЕС. Това налага запазването и развитието на тролейбусния транспорт, обновяване на парка от автобуси, спазване на нормите за икономия на горива и замърсяване на околната среда.Авторът има значителен опит в разработването на проекти, оценки други въпроси на масовия градски пътнически транспорт в България, в страните от ЕС и Африка