(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2005)
Бързото развитие на пазара за кредитни деривати мотивира изследвания върху инструментите за управление на кредитен риск. Интересът към финансовите продукти, свързани с кредита и кредитния риск, значително нараства по редица причини.Оказва се, че понастоящем глобалният финансов пазар съдържа много по-голяма като общ размер откритост на кредитен риск отколкото на лихвен или валутен риск. Кредитният риск е главният компонент на голяма част от банковите дейности. Пазарът за кредитни деривати е пазар за покупко-продажба на кредитен риск, респективно на кредитни протекции.Кредитните деривати са ново поколение деривати – това е последната финансова иновация – от началото на 90-те години на 20 век.Предмет на анализ в студията са основните видове кредитни деривати, използвани понастоящем: 1. Суап за осигуряване срещу кредитен риск. 2. Суап на обща възвращаемост. 3. Кредитно свързани ноти. 4. Финансови продукти върху кредитен спред: 4.1. Споразумение за бъдещ кредитен спред. 4.2. Опция върху кредитен спред. 4.3. Суап върху кредитен спред.Пазарът за кредитни деривати е все още само извънборсов. Подготвя се въвеждане на фючърс контракт върху кредитен индекс, което ще включи и борсов сектор на този пазар.