(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2015)
Като изключително резултатна форма, намерила място през последните десетилетия в учебната работа на университетите, е екипната дейност. Все по-наложителна става необходимостта от изграждане у студентите на умения за общуване, от участие в групово вземане на решения и постигане на общи цели.Екипната работа е съвременна педагогическа иновация, с утвърждаващ се научен статут в теоретическите и практико-приложните дидактически изследвания. Технологията u в процеса на обучение извежда на преден план разнообразни дидактически техники и модели, които имат за цел идентифициране на дидактическите отношения в един нов конструкт, основан на по-резултатен синхрон между студентите, между тях и преподавателите, допринасящ за по-висок индивидуален и групов успех. Екипната организация на обучение е носител на новата образователна парадигма – живот и дейност на личността в плуралистично общество.Като най-резултатни форми на екипната дейност в университетското обучение са взаимодействието и сътрудничеството между субектите на процеса на обучение. Чрез тях студентите овладяват високо резултатни стратегии за учене, а преподавателите имат възможност да приложат съвременни модели на обучение.