(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2015)
Обект на изследване в настоящата студия са етапите на развитие на счетоводството на застрахователите, свързаните с това проблеми и възможностите за постигане на съпоставима и надеждна счетоводна информация. Изследвани са съществуващите традиции и наложили се практики в счетоводството на застрахователите, в т.ч. влиянието на Директивите на Европейския съюз. Анализирани са прилаганите в счетоводната практика подходи за хармонизиране и стандартизиране и тяхното отражение както върху развитието на счетоводството на застрахователя, така и върху нормативната му уредба. Представен е и влезлият в сила от 01.01.2005 г. Международен стандарт за финансово отчитане 4 Застрахователни договори като реализация на първата фаза от стандартизиране на счетоводството на застрахователя и като израз на съвременните процеси на конвергенция и глобализация в сферата на счетоводството.