(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2015)
Цел на разработката е да анализира и оцени специфичният механизъм на функциониране на съвременните кооперативни структури в земеделието и на тази база да посочи възможни решения и препоръки за бъдещото им развитие в периода на присъединяване на страната ни към Европейския съюз. На тази основа се предлагат варианти за усъвършенстване на кооперативния организационен статут, възможни конкретни решения за преобразуване и преструктуриране на земеделската производствена кооперация в обслужващи земеделски кооперации, които с общи парични фондове и оборудване ще осъществяват машинни, търговски и кредитни услуги на фамилните земеделски стопанства на техните член-кооператори, както и насоки за развитие на земеделските кредитни кооперации.