(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2015)
В студията са изследвани управленски и икономически аспекти на сделките по сливания и придобивания, осъществени в България с участието на задграничен инвеститор в периода на икономическо преструктуриране и в годините на присъединяване към Европейския съюз. На първо място е предложен опит за синтезиране на теоретични концепции и хипотези, които очертават интердисциплинарна рамка за анализ на разглежданата проблематика. На примера на проведено емпирично изследване са изведени конкретни практикоприложни заключения, свързани с мотивите за осъществяване на международни сливания и придобивания от нефинансови транснационални корпорации в страната, планирането на транзакциите, стратегическата обвързаност и процеса на интеграция между компаниите, с приспособяването на инвеститора, приноса му за местното поделение, както и неговата оценка за успеха на инвестицията.