(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2007)
Предлаганата студия е посветена на изследването на актуалните проблеми на националния транспорт, с решаването на които ще се създадат необходимите условия за успешното му интегриране с европейската транспортна система. Във връзка с това са разгледани състоянието на националния транспорт по отделни видове – железопътен, автомобилен, морски, речен и въздушен, а така също и тенденциите в развитието на европейския транспорт. Последователно са изяснени възможностите за усъвършенстване на транспортните връзки на България с европейските страни. Значително място е отделено на ролята и значението на преструктурирането на националния транспорт, на повишаването на неговата екологичност, а така също и на националната транспортна политика. В заключение са определени предпоставките за постепенното включване на националния транспорт в европейската транспортна система.