(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2007)
Студията засяга развитието на теоретичните основи на международната икономическа интеграция. Новата теоретична рамка на международната икономическа интеграция включва либералния обществен модел, икономическата глобализация и регионализма. В началото на ХХI век втората фаза на международната икономическа интеграция се отнася до качеството на глобалния регионализъм. Глобално-регионалната интеграция се дефинира чрез мрежа от понятия, вкл. международна икономическа общност, пазарна интеграция, интеррегионална интеграция, международни интеграционни пространства, регионално интеграционно сътрудничество и др. Различни са формите и степените за осъществяването й. Но организационно-управленските й форми са сходни. Затова пазарните и институционалните предимства на международните икономически общности са решаващ фактор на процеса на сближаване на интегрираните страни в икономическата, политическата и културната области. Примери за прилагане на новата теоретична рамка на международната интеграция са глобалната координация, засиленото сътрудничество и междурегионалната интеграция.Поддържа се тезата, че бъдещето на международната икономическа интеграция е изграждане на структури за общо управление на свободен икономически, политически и културен обмен между народите на интегрираните държави и осъществяване от правителствата им на политики и стратегии, осигуряващи взаимни ползи на всички участници.Знанията по международната икономическа интеграция заемат важно място в подготовката на специалисти по международна икономика и политика. Те са особено необходими поради присъединяването на България към Европейския съюз на 01.01.2007 г. Затова студията е предназначена за всички изучаващи проблемите на международната икономическа интеграция, а не само за тези, които се интересуват от теориите за нея.