(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2008)
В студията се разглеждат приетите закони от Петото, Шестото и Седмото обикновени народни събрания. Те обхващат времето на управление на Ст. Стамболовото правителство. Чрез разширен и задълбочен анализ се разкрива онази част от законите, която съдържа социални разпоредби. Всеки закон е разглеждан самостоятелно като се търсят и конкретизират обективните и субективни причини, които налагат неговото приемане и вграждането на социални решения в текстовете му.Анализите, изводите и оценките на социалното съдържание в законодателството са съобразени с икономическото и политическото развитие на страната от Освобождението до края на ХIХ век. Използван е архивен и публикуван документален материал, периодичният печат, дискусиите в Народното събрание, отразени в Стенографските дневници, изследвания, докоснали се до тази проблематика и др. Този допълнителен изворов материал и запознаването с позициите на изследователите към различни дейности от Стамболовото управление дават възможност да бъдат направени и по-мащабни изводи и оценки за противоречивото управление на този режим. Чрез анализа и направените оценки на социалните разпоредби в законодателството на Петото, Шесто и Седмото обикновени народни събрания се разкриват още по-пълно възгледите, убежденията и идеите на политика и държавника Стефан Стамболов.