(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2008)
Студията представя резултатите от широкообхватно изследване чрез метода на контент анализа на рекламата в българските печатни издания. Изследването е реализирано с помощта на три випуска студенти от специалност “Маркетинг” при УНСС в продължение на три години (от 2003 г. до 2006 г.), благодарение на чиито усилия бяха събрани, проучени и анализирани рекламите, публикувани в десетки (над 40) печатни издания у нас. В хода на проучването бяха анализирани над 1500 печатни реклами.В студията се идентифицирани и анализирани най-често използваните позиционни подходи в маркетинговата практика у нас. При представянето на резултатите са приведени многобройни реални примери с реклами, публикувани в български печатни издания. В теоретичен план се проучва връзката между корпоративните стратегии, от една страна, и подходите за пазарно позициониране, от друга. За изходна база е взет моделът на Майкъл Портър, който дефинира три базисни корпоративни стратегии: диференциация, разходно лидерство и фокусиране.В крайна сметка подходите за позициониране са представени в триединна стандартна схема: (1) същност (Какво представлява всеки позиционен подход?); (2) най-често срещани ситуации на приложение (Кога е най-удачно да се прилага даден позиционен подход?); (3) препоръки към маркетинговите мениджъри относно действията, които трябва да предприемат при прилагане на даден подход (Как да се приложи на практика всеки съответен подход?). Казано по друг начин, авторът е направил опит да отговори на три въпроса, свързани с пазарното позициониране: Какъв подход?; Кога да се използва?; Как да се прилага?