(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2015)
Настоящата студия е посветена на изследването на една от формите на съвременните международни икономически отношения. Направен е кратък обзор на основните концепции за международната трудова миграция. Разкрити са икономическите фактори за развитието на международната трудова миграция, етапите, през които преминава този процес, характерните черти на “най-новата” трудова миграция, нейните количествени и териториални параметри.Подробно са представени икономическите ефекти на международната трудова миграция на глобално (световностопанско) и национално равнище. Ефектите на международната трудова миграция на народностопанско равнище са интерпретирани от позициите на страните на имиграцията и страните на емиграцията.Анализирано е участието на Република България в международната трудова миграция. Направен е опит да се установят факторите на значителната емиграция на работна сила от страната след 1990 г., представени са конкретно-икономическите характеристики на трудовата емиграция от България. На базата на сравнително ограничената информация са представени основните демографски и икономически ефекти на емиграцията на трудови ресурси от България. Аргументирана е потребността от разработването на перспективна миграционна политика на България. Формулирани са някои основни изисквания, на които трябва да отговаря миграционната политика на страната.