(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2015)
През последните години се обръща особено внимание на моделите на риска във финансовите организации и застрахователните дружества с цел да се намерят общите им теоретични и методологически принципи и да се постигне по-голяма прозрачност и надеждност при оценката, прогнозирането и управлението на риска. Във връзка с това в Европейския съюз по инициатива на Европейската комисия се разработва проект Solvency II по проблемите на риска и платежоспособността на застрахователните дружества, с което да бъдат по-добре защитени интересите на застрахованите чрез изграждането на по- съвременна регулаторна рамка и да се постигне по-голяма капиталова адекватност и стабилност на застрахователния отрасъл.В студията се разглежда същността на риска от актюерна гледна точка, като последователно се спираме на механизма на застраховането и презастраховането, основните подходи, методи и модели за оценка и прогнозиране на риска, преходът от нетните премии към формирането на брутните премии и цената на застраховките, натрупването на застрахователно-техническия риск, природата на добавката за сигурност и обосноваването на застрахователните резерви и във връзка с това най-разпространените модели на риска.Направени са редица сравнения със социалното осигуряване, за да се покаже доколко последното отговаря на теоретичните и методологическите принципи на застраховането за постигането на крайната цел – сигурност.