(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2015)
Изборът и осъществяването на подходящите инвестиции за придобиване на действащи предприятия зависи в решаваща степен от качеството на тяхната предварителна оценка. В теорията и практиката са известни три основни подхода за определяне стойността на компаниите: подход на базата на активите, подход на базата на доходите и подход на пазарните сравнения. Всеки един от изброените подходи включва определен набор от методи за тяхното прилагане. Предмет на настоящото изследване са коефициентните методи за определяне стойността на цели предприятия и възможностите за тяхното успешно приложение в България. Акцентът е поставен върху анализа на един от най-широко използваните коефициенти – “цена-доход”.Представени са механизмът на използване, основните предимства и недостатъци на коефициентните методи за оценка. Специално внимание е отделено на ключовите изисквания, свързани с тяхното коректно използване. Установяването, обосновката и използването на правилните съотношения за оценка изискват задълбочено познаване на тяхната същност и фундаменталните фактори, които ги предопределят. В тази връзка е направен преглед на коефициента “цена-доход” в различни страни, както и кратък анализ на същия на българския капиталов пазар, от гледна точка на обосноваността на неговите стойности. В настоящата публикация е демонстрирана логиката на т. нар. фундаментални коефициенти “цена-доход”, както и връзката им с фактическите коефициенти.