(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2015)
През последното десетилетие Европейският съюз в своите стратегически и политически документи акцентира на необходимостта от постигане на равнопоставеност на мъжете и жените във всички области на обществения живот и особено в сферата на труда като една от необходимите предпоставки за постигане на равнопоставеност и в другите области. Представеното тук изследване има за цел да оцени влиянието на стратегията и политиката по заетостта в България върху равнопоставеността на половете в сферата на труда.Оценката се прави от позициите на съвременната концепция за джендър равновесието, Европейската и Българската стратегия по заетостта и ежегодно приеманите през последните години национални планове за действия в полза на заетостта. Изследването е за България, но се използват подходите и критериите, прилагани от ЕС за оценка на напредъка на всяка от държавите членки в реализиране на общите политики и стратегии, в т.ч. и за равните възможности на мъжете и жените на пазара на труда.За да се оцени влиянието на стратегията, политиките и плановете за увеличаване на заетостта и в частност за равнопоставеност на двата пола, се прави, от една страна, анализ на развитието и достигнатото в областта на равнопоставеността в сферата на труда за мъжете и жените с открояване на основните тенденции, проблеми и предизвикателства пред стратегията и включените в нея политики за България,и, от друга страна, оценка на въздействието на досега провежданите политики в областта на заетостта и равнопоставеността на половете на пазара на труда. На тази основа се правят предложения и препоръки за бъдещото развитие на активната политика по заетостта, която да допринася в по-голяма степен за постигане на реално, фактическо равновесие между професионалния и семейния живот за всеки от двата пола и между самите тях. Откроени са основните предизвикателства и възможности, направеното досега, но са посочени и редица нови предизвикателства и възможности.