Роля на информационното осигуряване в процеса на рейтинговане на фирми и физически лица (Научни трудове на УНСС, 2009)
В процеса по създаване на кредитния рейтинг всяка организация използва и прилага различни по своя характер процедури. Всяка от тези процедури се основава на различна информационна осигуреност и се ползва от различни данни за клиента. Публичният кредитен рейтинг представлява текущ анализ на бъдещата кредитоспособност на организация, клиент на Агенция за кредитен рейтинг (АКР). Анализът се основава на информация, предоставяна от клиента и/или придобита от други източници, считани от Агенцията за достоверни. Достоверността на анализа може да бъде гарантирана единствено в случай, че информацията, предоставена от клиента и неговите служители, е точна, изчерпателна, неподправена и актуална. Целта на анализа не е да послужи като препоръка за отпускане на кредит, гаранция по кредит, или препоръка за закупуване на ценни книжа на клиента. Рейтинговите агенции не могат да извършват консултантска дейност по инвестиране в корпоративен клиент или дългова емисия, както и да извършват дейност като посредник между клиента и потенциални инвеститори.