Експортна специализация на България в отношенията с Европейския съюз (1999-2007 г.) (Научни трудове на УНСС, 2009)
Студията прави опит да анализира и оцени формиралата се експортна специализация и мястото на България във вътреобщностното разделение на труда в рамките на Европейския съюз. При високото равнище на отвореност на нашата икономика спрямо Общността качеството и динамиката на експортната специализация на страната в отношенията с ЕС предопределят във висока степен промените в структурата на националната икономика, темповете не икономическия растеж и благосъстоянието на българските граждани.Въпреки че почти всички разглеждани индикатори за експортната структура, сравнителните предимства, факторната интензивност, технологичната конкурентоспособност, степента на преработка и добавената стойност на износа, интензивността на вътрешноотрасловата специализация, отбелязват тенденция на значително подобряване през последните години, в сравнителен план се налага заключението за формиране на относително неблагоприятна, нискокачествена и неперспективна международна специализация на България в отношенията ? с ЕС. През изследвания период (1999-2007 г.) нашата страна обективно се позиционира като периферна икономика, съществено отличаваща се в структурно и технологично отношение не само от „старите“ страни-членки на ЕС, но и спрямо новоприетите държави.Това обосновава необходимостта от осъществяване на целенасочена, широкомащабна и реалистична национална стратегия за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и подобряване на мястото ? във вътреобщностното разделение на труда.