Финансиране на политиката на сближаване на ЕС за периода 2007-2013 г. (Научни трудове на УНСС, 2009)
Усилията на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на икономическите и социалните различия в европейските региони са концентрирани в неговата политика в областта на сближаването. Тя се реализира чрез предоставянето на безвъзмездна публична финансова помощ на страните членки, която се предоставя и управлява по определени правила. Тази политика си финансира чрез бюджета на ЕС и се съ-финансира с частни и публични ресурси. Ролята на политиката на сближаване на ЕС е не само да преразпределя ресурси от по-богатите към по-малко проспериращите региони и социални групи, но и да създава нови ресурси, като инвестира в потенциала на регионите и хората, живеещи в тях.