Конкурентоспособност на българската икономика през периода 2003-2008 година (Научни трудове на УНСС, 2010)
В настоящата студия се правят определени оценки, характеризиращи конкурентоспособността на българската икономика през периода 2003-2008 г. Характеристиките за конкурентоспособността са разделени на две равнища – конкурентоспособност на национално равнище и конкурентоспособност на фирмено равнище. Източник на информация за тези оценки са резултатите от емпирично изследване на бизнес средата в България, провеждано ежегодно през разглеждания период. Акцентът в случая е върху някои основни характеристики на бизнес средата, свързани с конкурентоспособността в българската икономика. Анализирани са показатели, които пряко или косвено характеризират конкурентоспособността. Оценяването на характеристиките на конкурентоспособността се реализира на основата на предложена от автора нормирана бална оценка.