Статистическо изучаване на вътрешните води – концепции, дефиниции, показатели и оценки (Научни трудове на УНСС, 2010)
Източник на данните за водите са годишните статистически изследвания, които включват наблюденията: наблюдение на услугите по водоснабдяване, канализация и пречистване на отпадъчните води – изчерпателно, и наблюдение на водопотреблението.Водните количества се отчитат чрез преки методи на измерване, а при тяхното отсъствие оценката се извършва по разчетен път – на базата на специфичните технологични процеси, капацитета на водовземните/пречиствателните съоръжения и други.Основните показатели и дефиниции, които са дискутирани в студията, са: прясна вода; непрясна вода; иззета вода – бруто; възвратна вода; иззета вода нето – собствено водоснабдяване, обществено водоснабдяване, друго водоснабдяване; използваната вода; охлаждаща вода; загуби на вода; отпадъчни води; образувани отпадъчни води от точкови източници; събрани отпадъчни води в обществената канализация; пречистване на отпадъчни води от населени места – първично пречистване, вторично пречистване, третично пречистване (допречистване); заустени отпадъчни води във водни обекти; население (средногодишно), свързано с обществено водоснабдяване/обществена канализация; население (средногодишно) със самостоятелно третиране на отпадъчните води и др.Използването на водните ресурси и опазването им от замърсяване е не само екологичен въпрос, но и съществен фактор за устойчив икономически растеж, особено в условията на недостиг на вода и зачестяващи суши.