Пазарна ориентация на индустриалните предприятия (Научни трудове на УНСС, 2010)
В динамична маркетингова среда при повишаваща се конкуренция между отделните производители по отношение на потребителите, така и по отношение на ограничените ресурси, създаването на добри пазарни умения е от особено значение за развитието на индустриалния бизнес. При тези условия индустриалната организация е изправена пред редица пазарни алтернативи и умението на мениджърите да използват разкрилите се пазарни възможност преди конкурентите определя конкретното ? пазарно представяне.Основната цел, която се постига в студията, е, че се идентифицират тези особености и изисквания на средата на фирмата, които в своята съвкупност определят равнището на ориентация на индустриалните фирми към изискванията на пазара. Определяне на взаимовръзките на тези факторни ограничения и степента на пазарна ориентация е осъществено при отговор на следните въпроси: Кое пазарноориентираните фирми правят по-добре от непазарноориентираните?; Как се реализира пазарната ориентация?; Кои са индикаторите за оценка на степента на пазарна ориентация?Като резултат са изведени някои основни постоянни (параметрирани) и променливи факторни въздействия, обуславящи по-висока или по-ниска степен на пазарна ориентация на индустриалните предприятия в България.