Участие на заетите в обучения – сравнителни характеристики и сегментирани групи (Научни трудове на УНСС, 2015)
Непрекъснатото обогатяване на знанията и уменията на заетите трябва да се анализира както от гледна точка на ефективността, така и от позициите на принципа за осигуряване на справедлив достъп и обхващане на по-широк кръг лица в разнообразни форми за учене по време на заетост. Проблемът за относително ниските равнища на участие в обучения на определени групи заети лица в изследванията се анализира в контекста на основните изводи на теорията за сегментацията на трудовите пазари, в която се обясняват спецификите на сегментираните групи. Един от основните фактори за намаляване на тези групи на трудовия пазар е усъвършенстване на знанията и уменията на заетите чрез разнообразни методи в процеса на работата. Във връзка с това в рамките на настоящото изследване се отделя специално внимание за анализ на диференциацията на участието в обучения на определени групи заети в зависимост от тяхното образователно равнище, принадлежност към определена професионална група, вид на договорните отношения с работодателя, работно време и възраст.Основната цел на настоящата студия е да се характеризира участието на заетите в България в обучения на фона на тези процеси в останалите страни от Европейския съюз и общността като цяло. При това се отделя специално място за анализ на участието в обучения на определени групи, които се отличават с относително ниски нива на включване както във формални, така и в неформални обучения: заети с основно и по-ниско образование, работещи по гъвкави форми на заетост и лица от високите възрастови групи.