Дилемата необходимост от застраховане (Научни трудове на УНСС, 2015)
Настоящата студия е резултат на проучване и анализ на актуалното състояние на проблемни направления на застрахователния пазар съобразно застрахователния интерес на застрахования. В студията – в това отношение, акцентът е насочен към три основни сфери от тази съществена проблематика.В първата част конкретно се разглежда принципната необходимост от застраховане за застрахования, която се конкретизира чрез най-популярните застраховки в областта на общото застраховане и по принцип в животозастраховането.На следващо място съществено внимание се отделя на самото сключване на най-практикуваните застраховки на нашия пазар, т.е. застраховките от областта на автомобилното застраховане и пожарозастраховането. Счита се, че правилното сключване на застраховката е гаранция за безпроблемно за застрахования уреждане на негови щети.В заключителната част на студията се третира изключително и винаги актуалната темаза уреждането на щетите (ликвидационната дейност на застрахователя) при общото застраховане. В тази част по-скоро се отделя внимание на конкретните констатации, слабости и проблеми при уреждането на щетите. Разбира се, в това отношение са формулирани значими конкретни мнения и препоръки с практическа насоченост, т.е. с цел подобряване на ликвидационната дейност на нашия застрахователен пазар.