Значение на векторния критерий за усъвършенстване на правилото за публичен избор (Научни трудове на УНСС, 2015)
Основна цел на изследването е очертаване на насоки за постигане на Парето-подобрение чрез усъвършенстването на правилото за публичен избор. Предложението за усъвършенстване е политическите алтернативи да бъдат избирани не въз основа на единен критерий (както досега – най-често равнище на бюджет или количество публично благо), а въз основа на няколко приоритетни критерия (т. нар. векторен критерий). Това ще преодолее сериозния недостатък на съществуващата рутинна процедура, в която гласоподавателят се сблъсква с политически алтернативи, предизвикващи противоречивост в оценките му. Правилно дефинираните характеристики на политическите платформи в съответствие със спецификата на обществените предпочитания ще намали политическите външни разходи и ще настъпят подобрения по Парето. За целта се търси представяне на отделните признаци на политическите платформи с концепциите на характeристичната теория, развита от Келвин Ланкастър. Разгледани са основните съществуващи методи за решение на многокритериални задачи. Като вариант е предложен методът на линейната скаларизация.