Образованието като предпоставка за социално изключване/ включване (Научни трудове на УНСС, 2025)
Статията е съсредоточена върху анализ на определени аспекти на проблема за бедността и социалното изключване/респ. включване в България. По-конкретно са изследвани тенденциите в динамиката на безработицата и заетостта според степента на образование и възрастта на работната сила. Прилагат се методите на анализ и синтез, методи на сравнителен и дескриптивен анализ. Резултатите показват, че е постигнато ограничено и частично проявление на позитивни тенденции през периода 2013 – 2023 г., които са недостатъчни за преодоляване на проблема и подобряване на позициите на България в рамките на ЕС.