Проблеми при концептуализацията на социалното изключване в Плана за действие по Eвропейския стълб на социалните права (Научни трудове на УНСС, 2025)
Настоящата статия подлага на критичен анализ подхода, залегнал в Плана за действие по Европейския стълб на социалните права за концептуализиране на социалното изключване. Споделя се гледната точка, че този подход има редица слабости, не само защото пренебрегва широко възприети сред научната общност идеи относно същността на социалното изключване като явление, но и защото преднамерено налага дискурс, свеждащ преодоляването на социалното изключване до интеграцията на пазара на труда. Основната последица е, че по този начин се елиминира темата за неравенствата, а от там и идеята, че социалното изключване може да бъде ограничено чрез разширяване на възможностите и намаляване на властовите дисбаланси.