Роля на ESG факторите при оценка на корпоративния кредитен риск (Научни трудове на УНСС, 2025)
Настоящото изследване разглежда ролята на екологичните, социални и управленски (environmental, social, governance, ESG) фактори при оценката на корпоративния кредитен риск, и в частност – интеграцията им в методологиите за присъждане на кредитен рейтинг. Чрез критичен анализ на научната литература и практиките на водещите агенции за кредитен рейтинг се установява, че макар ESG факторите да предоставят важен инструмент за идентифициране на риска, тяхната интеграция в кредитния анализ е съпроводена от значителни предизвикателства. Заключенията подчертават необходимостта от поетапен подход, базиран на прозрачност, унифицирана методика и надеждност на данните, осигуряващи възможност за валидиране на рейтинговите модели при адаптиране им към съвременните изисквания за устойчиво развитие.