Финансова стабилност на предприятието (методика и методология за анализ) (Научни трудове на УНСС, 2025)
Въпросът за финансовата стабилност на предприятието е актуален на всички фази и етапи от неговото развитие. Поставената в статията цел е да се обоснове и представи методика за анализ на финансовата стабилност на предприятието. За постигането на тази цел се поставят за решаване следните задачи: 1) да се представи същността на финансовата стабилност; 2) да се обосноват и систематизират абсолютните и относителни показатели за анализ на финансовата стабилност; 3) да се систематизират абсолютните и относителните критерии, определящи съответните степени на финансова стабилност. Обект на разглеждане в статията е финансовата стабилност на предприятието, а предмет – методическите въпроси на анализа на финансовата стабилност.