Лошите кредити през периода 2019 – 2021 г. в България – динамика и тенденции (Научни трудове на УНСС, 2025)
Фокус на настоящия текст е динамиката на „лошите кредити“ в България за периода 2019 – 2021 г. и влиянието на икономическите последици от Covid-19 върху банковия сектор. Непрекъснатото развитие и разрастване на кредитната дейност, разработването на различни кредитни продукти, конкурентоспособността на кредитния пазар  и стремежът за привличането на все повече клиенти обуславя появата на „лоши кредити“. Анализът разглежда и причините за ръста на необслужваните кредити, като се отбелязва, че въпреки временния ръст по време на пандемията, нивата им се стабилизират до тези от предкризисния период. Внимание се обръща и на регионалните различия и на икономическите фактори, като безработица и липса на инвестиции, които водят до затруднения в обслужването на кредитите в някои региони.