Регионални структурни различия в потреблението на домакинствата в България (Научни трудове на УНСС, 2025)
Регионалните различия са сред активно дискутираните теми в икономическата литература в България. В настоящата статия се обръща внимание на по-малко изследвано тяхно проявление – структурните различия в потреблението на домакинствата в шестте региона за планиране в страната. Извършен е сравнителен анализ на разпределението на разходите на домакинствата по групи стоки и услуги и е използван подходът на сигма-конвергенцията, за да бъде установено съществуването на конвергентен (съответно дивергентен) процес между тях. Резултатите показват сравнително малки разлики между регионите, които обаче нарастват през разгледания период и могат да се свържат с различията в доходите и демографските характеристики в тях.