Доходно неравенство и темпове на растеж на БВП в страните от ЦИЕ преди и по време на КОВИД-19 пандемията (Научни трудове на УНСС, 2024)
Целта на статията е да се установи наличие или отсъствие на взаимовръзка между темповете на растеж на БВП и доходното неравенство. Обект на изследването са най-динамичните страни от Централна и Източна Европа. Времевият период (2000 – 2021) позволява анализ и на ролята на Ковид-19 пандемията върху взаимовръзката доходно неравенство – икономически растеж. Основният научноизследователски въпрос е да се установи дали ускореното развитие на една страна изисква като цена повишаване на доходното неравенство? На основата на дескриптивен анализ се стига до извода, че високите темпове на растеж не изискват непременно високо неравендтво. По-скоро е обратното – ускорено развитие е възможно и при намаляващо доходно неравенство.