Значимост на глобалните обществени блага в условията на нарастващи глобални рискове (Научни трудове на УНСС, 2024)
В настоящата статия се поставя фокус върху ролята на глобалните обществени блага в контекста на динамично променящата се глобална среда. За тази цел, най-напред, се отделя внимание на основните особености на този вид блага и предизвикателствата, свързани с осигуряването на финансов ресурс за тяхното създаване, след което се разглеждат някои по-конкретни примери за глобални обществени блага, които се обвързват с опасността от прояви на глобални рискове.