Анализ на богатството в България според емпиричните изследвания (Научни трудове на УНСС, 2024)
В статията се анализира богатството в България според изчисленията за неговия размер, структура и разпределение в избрани научни публикации и бази данни, в т.ч. данни за богатството в България на World inequality database (WID); Global Wealth Report и Global Wealth Databook, публикувани от Credit Suisse Research Institute; Allianz Global Wealth Report. Размерът, структурата и разпределението на богатството е анализирано в статика и динамика, като се отчитат методологическите допускания, ограниченията и предизвикателствата пред отделните изследвания и методологии. Прави се разграничаване между подхода на капитализиране на доходите и подхода на иконометричното оценяване за получаване на стойности за богатството, неговата структура и разпределение.