Анализ на паричната политика на ЕЦБ и динамиката на цените на акциите (Научни трудове на УНСС, 2024)
Редица икономисти и изследователи считат, че освен инфлацията и разривът в БВП (output gap), движенията на цените на активите също влияят на паричната политика на централната банка и трябва да се разглеждат като еднакво важни с другите две детерминанти. Това изследване има за цел да проучи паричната политика на ЕЦБ при финансова криза чрез изследване на пригодността на настройката на лихвените проценти въз основа на инфлацията, разликата в производството и движението на цените на акциите.