Договаряне без обявление: червен флаг за ограничена конкуренция или за необходимост от повишаване на административния капацитет и контрола (Научни трудове на УНСС, 2024)
Новата обществена реалност в Европейския съюз след пандемията от Ковид-19 и сътресенията в световния мир се очертава и определя до голяма степен от прилагането на Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост – планът на ЕС в подкрепа на икономическото възстановяване и изграждане на по-зелено, по-дигитално и по-устойчиво бъдеще след кризите. Във фокуса на тази амбициозна програма на Съюза попада и реформата на обществените поръчки, като определящ фактор на бизнес средата. В Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България са поставени цели, свързани с намаляването на броя на процедурите на договаряне без обявление, но през последната година нивото на индикатора нараства. Настоящото изследване се съсредоточава върху използването на процедурите на договаряне без обявление, като основната теза на изследването е, че причина за ръста на договарянията без обявление в България е неправилното прилагане на законодателството в областта на обществените поръчки и липсата на ефективен последващ контрол.