КОВИД-19 и влиянието му върху трафика на хора – световни и национални тенденции (Научни трудове на УНСС, 2024)
КОВИД-19 пандемията предизвиква сериозни икономически и социални последствия на глобално ниво, които засягат и проблема с трафика на хора. Пандемията не е причинител на трафика на хора, но може да усили факторите, които способстват за експлоатацията на хора, по-специално на тези от най-уязвимите сектори. Целта на настоящата публикация е да анализира влиянието на КОВИД-19 върху трафика на хора в световен мащаб, с акцент върху Р България. В рамките на изследването е проучено как КОВИД-19 е променил динамиката на трафика на хора, как са се променили условията за експлоатация на жертвите и какви мерки са предприети за борба с трафика на хора в периода на пандемия.